czwartek, 12 grudniawitaj na moim blogu :)

Przepisy bożonarodzeniowe – domowy piernik

Wielkimi krokami wchodzimy w najpiękniejszy czas w roku, czyli w Święta Bożego Narodzenia. Choć świętować w obecnej sytuacji na świecie, będziemy na pewno trochę inaczej, to nie opuści nas świąteczny duch. Aby święta były tak piękne jak zawsze, możemy przygotować nasze tradycyjne polskie dania, które z pewnością poprawią nam nastrój nawet w tak trudnych czasach.

pierniczkowe serduszkaCiasta na Boże Narodzenie to ulubione dania już dla najmłodszych z nas. Dobre przepisy na przeróżne bez trudu znajdziemy dziś w Interwencie. Jednak najbardziej popularnym przepisem jest domowy piernik. Przygotujemy go bardzo szybko, a do jego wykonania potrzebne jest tylko kilka składników, które każdy ma w domu.

Przepis na domowy piernik

Składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej
– 3 jajka
– szklanka cukru
– szklanka oleju lub taka sama ilość masła/margaryny
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szklanka mleka
– kilka łyżek powideł śliwkowych (w zależności od preferencji smakowych)
– 3 łyżki płynnego miodu
– przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli masa wychodzi zbyt sucha lub zbyt płynna dodajemy mleka lub mąki. Przepis jest bardzo łatwy w modyfikacji i za każdym razem wychodzi bezbłędny.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 45 – 55 minut. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem. Następnie piernik studzimy, a na koniec możemy przygotować polewę czekoladową. Do niej potrzebujemy:
– 100 gram masła lub margaryny,
– 100 gram mlecznej czekolady,
– 100 gram gorzkiej czekolady.

Mieszankę rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Natychmiast polewamy ciasto. Po ostygnięciu piernik jest gotowy do spożycia. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień.
Nasze ciasto na pewno będzie jeszcze lepsze w smaku, jeśli wybierzemy składniki dobre jakościowo, w końcu są one niejako sercem naszych potraw.

Przepisy na Boże Narodzenie są niewątpliwym elementem przygotowań świątecznych. Ten cechuje łatwość wykonania połączona ze znakomitymi doznaniami smakowymi.